גירושין היא תופעה שכיחה ומוכרת בישראל. רבים מהאנשים שמתגרשים, נישאים כעבור זמן מה בשנית, עקב האמונה שכל טעויותיהם ופעולותיהם השגויות נעשו בנישואיהם הראשונים, מה שלימד אותם איך להימנע מכך בעתיד, ולכן הנישואין השניים יהיו, לדעתם, מוצלחים יותר.
עם זאת, פעמים רבות, גם הנישואין השניים מסתיימים בגירושין. במאמר זה אציג שתי עצות איך לעבור את הגירושין בפעם השנייה.
הפקת לקחים מהגירושין הראשונים
במהלך הנישואין השניים, בני הזוג לרוב יתנהלו באופן שונה ככל האפשר משהתנהלו בנישואיהם הראשונים, במטרה למנוע גירושין נוספים.
למרות זאת, גם הנישואין השניים יכולים, בסופו של דבר, להסתיים בגירושין. גם במקרים כאלה, כדאי שהמתגרשים יקדישו זמן למחשבה על גירושיהם הקודמים, ויפיקו לקחים מהם.
למשל, אם בגירושין הראשונים, לא הושגה הסכמה על חלוקת הרכוש, והגבר והאישה הגיעו לעתים תכופות לביהמ"ש לצורך דיונים בנושא, שלוו בהשמצות הדדיות בין הגבר לבין האישה – מצופה שבגירושין השניים, יבינו בני הזוג שעליהם לתכנן את חלוקת הרכוש באופן מסודר. הם יוכלו לעשות זאת, למשל, באמצעות איסוף אסמכתאות שונות בכל הנוגע לרכוש, התחייבויות, הכנסות/הוצאות כספים וכדומה. כך, יידע כל אחד מבני הזוג שבן הזוג השני לא מסתיר ממנו מידע בנושא, וחלוקת הרכוש ביניהם תהיה הוגנת.
ההבדל המשמעותי בין ההשוואה בין שתי תקופות הנישואין לבין ההשוואה בין שני הליכי הגירושין, הוא שבהשוואה השנייה, בהחלט ניתן לעתים לשמר פעולות שנעשו בגירושין הראשונים וליישמן בגירושין השניים.
למשל, אם חלוקת הרכוש בגירושין הראשונים אכן נעשתה באופן מסודר, ללא ויכוחים או דיונים משפטיים בנושא – הרי שמצופה מבני הזוג להבין שמדובר בפעולה נכונה, ועליהם לפעול כך גם בגירושין השניים.
מתן זמן ל"עשיית חושבים" עצמית
פעמים רבות, בני זוג שמתגרשים בפעם הראשונה, מאמינים כי הגירושין קרו עקב פעולות שונות של בן הזוג. הם נוטים שלא לחשוב כלל על האפשרות שאולי הם בעצם עשו טעויות כלשהן שגרמו בסופו של דבר לגירושין.
בנוסף לכך, או אולי עקב כך, הם ממהרים להינשא בשנית, לרוב לאדם שלטענתם הוא ההיפך הגמור מבן זוגם לשעבר, כדי שנישואין אלו לא יסתיימו בגירושין.
לכן, אדם שמתגרש בפעם השנייה צריך להקדיש זמן ל"עשיית חושבים" עם עצמו, ולשאול – האם אכן פעלתי כראוי גם בנישואין השניים ואין לי כל אשמה ו/או אחריות לכך שהתגרשתי בשנית?
שאלה נוספת שרצוי שהאדם ישאל את עצמו היא, האם אין כל אפשרות שאיהנה מזוגיות טובה ובריאה שלא כוללת נישואין?
מכיוון שגירושין בפעם השנייה מלמדים את החווה אותם שגירושין היא לא בהכרח תופעה חד פעמית, אני מאמין שלאחר גירושין שניים, המתגרשים יספקו תשובות רציניות וכנות לשאלות הנ"ל, וכך יעברו את גירושיהם ו/או יתמודדו איתם ביתר קלות.
לסיכום, אין ספק כי גירושין היא תופעה קשה ומורכבת, על אחת כמה וכמה כשהיא קורית בפעם השנייה. כדי לעבור את הגירושין השניים, על המתגרש לשפר ו/או לשמר פעולות מהגירושין הראשונים, וכן "לעשות חושבים" באופן כן ורציני עם עצמו, פעולה שתגרום לו לעבור ו/או להתמודד עם גירושיו ביתר קלות ואף להסיק מסקנות לעתיד.