תקיפה בנסיבות מחמירות

אלימות המופעלת כנגד אנשים נחשבת לעבירה פלילית חמורה. אחד מההיבטים של אלימות הוא תקיפה ובמצבים כאלו החוק רואה את הדבר בחומרה רבה. יותר מכך, החוק מדרג את רמות התקיפה וקובע עונש מרבי לכל אחת מהן על פי נסיבות וחומרת העבירה.

רוצה לקבל ייעוץ?
נא להשאיר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

 

מהי תקיפה?

תקיפה מוגדרת בסעיף 378 לחוק העונשין כדלקמן: המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית – הרי זאת תקיפה. הפעלת כוח יכולה להגיע במגוון צורות כגון: הפעלת חום, חשמל, אור, גז, ריח או כל חומר אחר אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות. עבירת תקיפה זאת הינה בסיסית והעונש המרבי עליה הינו שנתיים מאסר.

 

תקיפה בנסיבות מחמירות

סעיפים 382- 379 לחוק מחלקים את עבירת התקיפה למספר עבירות בדרגת חומרה שונות:

  1. עבירת תקיפה שגרמה לקורבן חבלה ממשית – העונש המרבי בגינה הינו 3 שנות מאסר.
  2. עבירת תקיפה שבוצעה במהלך או לשם ביצוע פשע אחר כמו שוד, גניבה, הכשלת מעצר והפרעה לעובד ציבור – העונש המרבי בגינה הינו 3 שנות מאסר.

עבירת תקיפה בנסיבות מחמירות – כוללת כל אחד מסוגי התקיפה המיוחסים לעבירה הקודמת, כאשר בנוסף לעבירה עצמה מתקיים אחד לפחות משני התנאים החמורים הבאים.

  • תנאי ראשון הוא כאשר קורבן התקיפה הוא בן משפחה של התוקף. הגדרת בן משפחה בראיית החוק כוללת: הורים, אחים ילדים, בן או בת זוג, ידועים בציבור בהווה או בעבר, קטין הנמצא תחת אחריותו של התוקף. (עוד על תקיפת קטין) ההחמרה נובעת מהפער ביחסי הכוחות בין בני המשפחה, וכן, מהתלות המאפיינת בדרך כלל את היחסים בן בני  המשפחה. בנוסף לעניין זה, הרי שהתוקף והקרבן גרים באותו בית מה שמערער באופן משמעותי את זכות הקרבן לביטחון ולסביבת מגורים הולמת.

 

  • תנאי שני הוא כאשר העבירה בוצעה על ידי לפחות שני אנשים שחברו יחד לביצוע העבירה והיו נוכחים במהלך התקיפה. ההחמרה במצב זה היא בגלל שתקיפה כזאת הייתה מתוכננת מתוך מודעות וכוונה לפגוע ולגרום נזק. העונש בגין תקיפה בנסיבות מחמירות הינו כפול. כלומר, אם במקרה של תקיפה בסיסית העונש שנתיים במקרה זה יהיה 4 שנים, ואם מדובר על תקיפה שגרמה לקרבן חבלה ממשית או אחרת שעונשה המרבי הוא 3 שנים – אזי העונש הכפול מגיע ל 6 שנים.

 

תקיפה בנסיבות מחמירות

לאור כל מורכבות החוק עלולים להיווצר מצבים מורכבים שניתן לפרשם בצורה שונה. לעיתים, יכול נאשם להיקלע למצב בו הוא יואשם בנסיבות מחמירות והעובדות מצביעות אחרת. לפעמים, יש מצבים בהם שני אנשים היו נוכחים בעת התקיפה אבל רק אחד השתתף בפועל בה. כמובן, שקיימים מצבי ביניים שונים נוספים.

 

בגלל כל המצבים הללו ואחרים נוספים, מומלץ לערב עורך דין פלילי כבר בשלב שבו מוגשות תלונות ו/או כאשר חשודים נלקחים למעצרים וחקירות. עורך דין בעל ניסיון יודע להבחין בין הדקויות הללו ויכול הגן על לקוחו. ללקוח יש זכות לקבל ייעוץ ממנו טרם הגיעו לחקירה הראשונה המשטרה. עורך הדין יכול לתאר בפניו את אופי החקירות, יכול להנחות אותו איך להגיב, מה לומר ומה אסור לו לומר. הוא יכול להזהירו מניסיונות הפללה באמצעות מדובבים, או כאשר ינסו לעמת אותו עם הקורבנות. צריך לזכור, כי מטרת החשוד הוא לגונן על עצמו ועורך הדין מייעץ לו בכך. עורך הדין יכול לסייע גם בעת השימוע שנערך בפרקליטות ואשר נועד לבדוק אם יש מספיק ראיות להגשת כתב אישום. הוא יכול להשיג הסדרי טיעון או להגן עליו בבית משפט.

 

 

עוד באתר:

החזקת סכין – היבטים משפטיים

אי הרשעה במשפט פלילי

רוצה לקבל ייעוץ?
נא להשאיר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

כתיבת תגובה