עבירת סחיטה באיומים מוגדרת בחוק העונשין כאיום על אדם בעל פה, בכתב או בהתנהגות במטרה להביאו לביצוע מעשה, או להביאו להימנע מביצוע מעשה אותו הוא רשאי לעשות. הסחיטות הנפוצות ביותר הן לצורך קבלת כסף או טובות הנאה אחרות. דוגמאות לסחיטה באיומים קיימות בעולם העסקים, ואחד ההיבטים שלהם היא תופעת הפרוטקשן. כלומר: "שלם לי כסף (כנגד רצונך) ואני אגן עליך ועל רכושך". טובות הנאה אחרות יכולות להיות מתנות מסוגים שונים, שירותי מין, הטבות שוות ערך כספי אחרות ועוד. סחיטה באיומים נחשבת לעבירה פלילית והעונש המרבי עליה הינו 7 שנות מאסר, ואם בעקבות הסחיטה נעשו המעשה או המחדל העונש צפוי לגדול ל 9 שנות מאסר.
סוגי סחיטה באיומים
סחיטה באיומים – מה חשוב לדעת? ראשית, יש חשיבות להכרת שני סוגי הסחיטה. החוק מבחין בשני סוגי סחיטה – באיומים ובכוח. אדם יכול לסחוט זולתו באמצעו שליחת מכתבים, על ידי אמירות שונות, התנהגות אלימה כלפיו, וכן, גרימת שכרות וסימום שלא בהסכמתו או ידיעתו. התוצאות יכולות להיות פגיעה אישית בגופו, בחירותו, בפרנסתו, בשמו הטוב, בצנעת הפרט שלו וכדומה. סחיטה באיומים יכולה להישאר בגדר איומים אלו או לגלוש לסחיטה באמצעות הפעלת כוח פיזי לסוגיו השונים כדי לגרום לנסחט, כאמור, לבצע פעולות שלא ברצונו והנוגדות טובתו. האיום יכול להיות מופנה כלפי האדם עצמו או כלפי אדם אחר שיש לו זיקה אליו. מקרה קלאסי כזה הוא איום לפגוע בבן משפחה יקר, ומטבע הדברים, האיום הנ"ל גורם חשש, פחד ואף חרדה בלבו של מקבל האיום. מקרה איום אחר הוא בעת התנהלות מול בעל מקצוע שמטפל בבעיות של המאיים או של מי מקרוביו. בעלי מקצוע כאלו יכולים להיות אנשי רפואה, עובדים סוציאליים, שוטרים ואנשי חוק אחרים ועוד. נוסח האיום יהיה, לרוב, כי במידה ולטענת המאיים הטיפול לא יהיה הולם, יבולע לבעל המקצוע.
עבירת איומים
עבירת הסחיטה באיומים קשורה עם עבירת האיומים, ומשום כך, ראשית יש צורך להוכיח כי המאיים אכן איים שלא כדין על המתלונן, כמו למשל: איום בהצתת רכוש, ברצח, בפגיעה פיזית וכדומה. מקרים גבוליים הם איום בפנייה למשטרה להגשת תלונה. איום זה יכול להיחשב לבלתי חוקי בגלל פגיעה בשמו הטוב של האדם או בחירותו. לאדם נגדו מתלוננים אין אפשרות לשלוט בתוצאות התלונה. יחד עם זאת, משטרה ממעטת לחקור תלונות אלו. מקרה אחר הוא באיום לפנייה לאתרי אינטרנט מתוך מטרה להשמיץ. וגם כאן יכול הנפגע לחשוב שיש רצון להטיל עליו אימה ללא סיבה ובדרך שאיננה לגיטימית. החוק מנסה להרחיב ולהגדיר סוגי איום שונים נוספים תחת הכותרת "הטלת אימה בדרך אחרת". ברור הוא שכל תביעה כזאת תידון לפרטיה בבית משפט.
טיפול עו"ד
יסודות העבירה של סחיטה באיומים אינם דורשים כלל כי האיומים יניאו את המאויים לבצע פעולה כלשהיא, יחד עם זאת, היות ויש מצבים בהם לא ברור עד לעומק הגבול בין סחיטה באיומים לסתם אמירה בעייתית, יש צורך להתייעץ עם עורך דין פלילי מיד כאשר עולה החשד למקרה כזה, ולפני נקיטת פעולות כמו הגשת תלונה במשטרה ופעולות אחרות. הוא יכול לבדוק אם, אכן, נעשתה עבירה על פי פרשנות החוק הפלילי ויכול לייעץ לגבי התנהלות עתידית. הוא יבחן כל מקרה לגופו וייעץ בהתאם לנסיבות. ברור כי, אם המאוים ביצע פעולה לרעתו בגין האיומים, אכן יש סיכוי סביר להגשת תביעה ולזכייה בה. ואז, בהסכמת הלקוח, ייקח עורך הדין את התיק על כתפיו. הוא ינצל את הידע והניסיון שלו לייצוג הולם של הלקוח בבית המשפט.