מהי עסקת טיעון ומהי כוללת?

פעמים רבות אנו שומעים בחדשות על הסדרי טיעון שנעשים בין הנאשם לבין התובע, אך לא בדיוק מבינים עד הסוף מהי עסקת טיעון ומהי כוללת. אנו נחשפים למצבים בהם האנס, הרוצח, המלבין הון ושאר אנשים אשר הוגש נגדם כתב אישום במסגרת המשפט הפלילי ירצו פחות זמן ממה שהחוק קובע וזאת בעקבות עסקת טיעון שנסגרה ונחתמה בין הצדדים.

רוצה לקבל ייעוץ?
נא להשאיר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

 

עסקת טיעון – הגדרה

עסקת טיעון או הסדר טיעון הם כאמור הסכם שעורכים במשפט פלילי, הסכם שנערך בין התובע לנאשם. כחלק מההסכם, הנאשם מודה בחלק או בכל האישומים בהם הוא מואשם והתביעה בתמורה מורידה חלק מהאישומים במטרה להקל על עונשו של הנאשם. לפעמים, ממירה התובעת (הפרקליטות) את האישום באישום כבד לאישום קל או לחלופין מבקשת להפחית בעונשו של הנאשם, עונש שמוגדר על פי חוק. יש 3 סוגים של הסדרי טיעון: הסדר טיעון הקשור לעונש, הסדר טיעון הקשור לעבירה עצמה או הסדר טיעון הקשור לעובדות שנכתבו והועברו בכתב האישום.

 

מה כוללת עסקת טיעון?

כדי שההסכם אכן יכובד וייצא לפועל עליו לכלול שינויים בסעיפי החוק המופיעים בכתב האישום המקורי. בנוסף, הנאשם חייב להודות בסעיפי כתב האישום שתוקן ולהסכים לטווח הענישה שמופיע בהסכם. בסופו של דבר, בית המשפט הוא זה שיקבע את מספר השנים שהנאשם ירצה במסגרת אותו טווח. עסקת הטיעון מוגשת רק אחרי שהתביעה ועורכי הדין של הנאשם הגיעו להסכמה לגבי העונש.

 

עסקת טיעון

עסקת טיעון – יתרונות

  • מראש נקבע הסכם בין שני הצדדים מה שלמעשה מאפשר לדעת כיצד הסתיים המשפט, זאת מבלי לקיים אותו כמתוכנן.
  • חיסכון אדיר בזמן ובכסף עבור שני הצדדים.
  • עונש קל יותר עבור הנאשם, ממה שהיה אמור לקבל בהתאם לחוק.
  • חיסכון במתן עדות בבית משפט במצבים של עבירות מין.
  • יתרון כלכלי עבור המערכת המשפטית.

חשוב לזכור כי למרות שברוב המקרים בית המשפט, אכן מאשר את עסקאות הטיעון, עדיין יש מקרים בהם בית המשפט מסרב לקבל את העסקה, בעיקר כאשר מדובר בעבירה חמורה לצד עונש קל מדי מה שנוגד את האינטרס הציבורי.

 

לקריאה נוספת על:

 

סגירת תיק משטרתי

מחיקת רישום פלילי בבאר שבע

 

איך קובעים את העונש שנקבע בהסכם הטיעון?

יש כמה קריטריונים חשובים, על פיהם קובעים את העונש:

  1. התייחסות לסוג העבירה (עבירת אלימות, עבירת מין, רצח…), חומרת העבירה והנסיבות שבהן בוצעה העבירה.
  2. מידת ההקלה שבהסדר הטיעון.
  3. האינטרס הציבורי במקביל לחסכון התביעה במשאבים ובזמן.
  4. האינטרס הציבורי במקביל לעובדה שהנאשם לוקח אחריות על המעשים שלו.
  5. הנסיבות שבעקבותן ביצע הנאשם את העבירה.

לסיכום, למעלה מ-90% מהתיקים הפלילים במדינת ישראל המתנהלים במסגרת המשפט הפלילי מסתיים בעסקת טיעון מסוג זה או אחר. מדובר בתהליך משא ומתן המסייע לקצר את תהליך התביעה. העסקה מתנהלת בין הנאשם או עורך הדין של הנאשם לבין פרקליטות המדינה, כאשר ברוב המקרים הנאשם מקבל הקלה בעונשו ממה שנכתב בכתב האישום המקורי. בסופו של דבר, מודה הנאשם במעשים שביצע כאשר עונשו מופחת.

 

רוצה לקבל ייעוץ?
נא להשאיר פרטים ונחזור אליך בהקדם!

כתיבת תגובה