ברוב המקרים, מחלות לב נובעות מאורח חיים שאינו בריא, והשיטות העיקריות למניעתן הן תזונה בריאה ופעילו גופנית. לעתים קרובות, אבחון מהיר מהווה את ההבדל בין חיים למוות עבור חולה שסובל ממחלת לב. זיהוי מוקדם של סימפטומים, בשילוב עם אבחנה מדויקת באמצעות צינתור לב, מקל על הטיפול.
בדיקת אבחון למצבי לב
העדר קליטת סימנים מוקדמים ואבחון מצב לבבי עלול לגרום לסיבוכים חמורים אצל המטופל. אם רשלנות של רופא או איש מקצוע בתחום הבריאות מוביל למצב בו הלב לא אובחן באמצעות בדיקת אולטרסאונד או כל בדיקה נדרשת אחרת, או שהבדיקות בוצעו אך התוצאות לא פוענחו נכון, אנשי מקצוע אלו עשויים להימצא אחראים בתביעת רשלנות רפואית.
בדיקות אבחון מצבי לב כוללות בדיקה גופנית שגרתית, מדידת קצב לב, לחץ דם והיסטוריה רפואית כללית של המטופל. הרופא צריך להזמין את הבדיקות הבאות במצב של חשד לבעיה חמורה יותר:
- בדיקות דם
- אקו לב
- אלקטרוקרדיוגרמה
- צילומי חזה
- הדמיה בתהודה מגנטית
- צנתור לב.
צינתור לב
צנתור לב הוא טיפול אבחנתי למצבים קרדיווסקולריים פרטניים. במהלך הבדיקה, הרופאים מחדירים התקן צינורי דק ארוך דרך וריד או עורק בזרוע, בצוואר או במפשעה, והצינור מושחל אל הלב דרך כלי דם.
רופאים משתמשים בבדיקת צנתור לב להפעלת בדיקות אבחון כמו אנגיוגרמה, או לביצוע הליכי מחלות לב כמו סטטינג או אנגיופלסטיקה. במהלך אנגיוגרפיה, רופאים מזריקים צבע דרך הצנתר על מנת להבחין בחסימות של כלי דם שעלולות להשפיע על זרימת הדם ללב.
המטופל נשאר ער במהלך ההליך אבל הרופאים נותנים לו תרופות הרגעה וטשטוש. צנתור לב הוא הליך מהיר, וכשהוא מבוצע נכון, הוא עובר ללא סיבוכים, עם התאוששות מהירה ותוצאות מדויקות.
מה עלול להשתבש צינתור לב?
למרות שסיבוכים נרחבים הם נדירים, צנתור לב טומן בחובו סיכונים מסוימים, ולכן הבדיקה צריכה להתבצע רק על ידי רופא מיומן ומנוסה בביצוע ההליך. הסיכונים עשויים לכלול:
- דימום
- זיהום
- קרישי דם
- שבץ
- התקף לב
- נזק לכליות
- הפרעת קצב
- פגיעה בלב או בעורקים
- אלרגיה לתרופת ההרגעה או לצבע המשמש לביצוע הבדיקה
- סיכון לתמותה בצנתור לב.
מה יש לעשות במצב שיש חשד לרשלנות רפואית ?
חשוב להבין כי אלפי אנשים נפגעים באופן כזה או אחר במהלך קבלת טיפול רפואי או במהלך בדיקה רפואית. שמדברים על רשלנות רפואית בין אם באופן כללי ובין אם בתחום הלב באופן ספיציפי, חשוב להיות עם היד על הדופק. כל תקלה ולו הקטנה ביותר יכולה להוביל לפגיעה פיזית ואפילו למוות. יש כמה דברים מרכזיים שמאפיינים רשלנות רפואית ושווה להכיר אותם עוד לפני שמתייעצים עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית.
למשל, טעויות באיבחון של מחלה כזו או אחרת, איחור בגילוי של האבחנה ואז כתוצאה מכך טעויות בטיפול, איבחון שמתבצע באופן רשלני, מתן תרופות בצורה שגויה או במינון לא נכון, טעויות בזמן ניתוח או פרוצדורה רפואית מורכבת אחרת, נזקים הנגרמים במהלך הריון או במהלך לידה, תקשורת לקויה בין מטפלים שונים ועוד. לפני שמתקדמים, חשוב להבין כי לא פעם אנשים בטוחים שהם עברו רשלנות רפואית, אבל בפועל זה לא מדויק ולכן חשוב להתייעץ עם מומחה מהתחום.
מה ההבדל בין רשלנות רפואית לבין טעות רפואית?
כאמור, לא כל טעות שרופא עושה מתבררת בסוף לכדי רשלנות. כמעט בכל פרוצדורה רפואית, כמעט בכל ניתוח יש סיכונים כאלה ואחרים. שמדובר ברופא אשר העניק את הטיפול המוצלח ביותר שהיה יכול להעניק למטופל באותו זמן, או שאיבחן מחלה בהתאם לידע הרפואי שהיה לו ועדיין נגרם למטופל נזק, לא ניתן לתבוע את הרופא.